středa 27. května 2009

Tongariro Crossing

Posledni vetsi akce - jedeme do Tongariro National Parku s pranim uzit si prvniho snehu a kdyz bude pocasi prat, tak prejit Tongariro Crossing, jeden z nejkrasnich treku na NZ.

Ubytovavame se v hotylku pod Ruapehu, odpoledne prochazime okoli a uzivame snehu.

Stoupame do vysek, ktere nas cekaji na zitrejsim treku - nevypada to zle. Pocasi ale jeste nic moc, hodne fici, doufame, ze dalsi den bude lepsi... Tongariro je cele zahalene v mracich (((.

Nase prani se plni - vyrazime na vysneny trek. Jeste v hotelu se seznamujeme s Vercou a Milanem, maji stejny plan, aspon si muzeme jednoduse prevezt auta. Tady foto z prvniho krateru - South Crater - za nami Ngauruhoe sopka 2291m.n.m.

Stopame do nitra Tongarira - kolem nas zasnezeny svet, bezvetri, slunecno, je to balzam na dusi.

Vrchol sopky Red Crater - otevira se nam vyhled do dalsich krateru - pod nami Central crater s lavovym polstarem, v pozadi Blue Lake. Vystoupat na Red Crater (1886m.n.m.) bylo zasadnim bodem nasi expedice - vsichni nas varovali, ze bude ledem obaleny, vetrem vyslehany...


...a my ho zatim nachazime cely holy a dokonce vyhraty. Sedime jako zaby na horkych pramenech pary, ktere stoupaji ze zeme. Kolem nas rozhledy na vsechny strany...


Pod nami jsou Esmerald lakes - castecne zamrzla, ale barvu si udrzely.


Sestupujeme do Central Crater - za nami zustava Red Crater s lavovym polstarem. Je to posledni soustavne cinna sopka v teto sestave (a my na ni svacili...). Mt.Ruapehu stoji trochu stranou - ta naposledy vybuchla r.1995 a stalo to pry za to.

Žádné komentáře: