pátek 1. května 2009

Coromandel

Opoustime na chvili pohodli domu nasich pratel a jedeme na Coromandel. Cim vic se blizime k pobrezi, tim je lepsi pocasi. U more je slunecno!

Mt.Manganui - nas prvni nocleh (spime v jednom z tech vyskovych hotelu na plazi ))). Rano se drapeme na kopec a mame paradni rozhled. Na plazi ve vlnach se placa spousta surfaru (a kajakaru), jdeme je obdivovat. Eda slinta (nema lod), ja taky (klukum to fakt jde).


Na doporuceni spousty lidi jedeme na Hot Water Beach. Horke prameny tu vyveraji primo z pisecne plaze, mezi prilivem a odlivem je mozne si vyhrabat svuj bazenek a valet se v nem jak kravi ocas. Coz jsme udelali a byla to slast.

Coromandel National Park je povestny svymi Kauri stromy, subtropickymi giganty, dorustajicimi maxi vysek (40m) a maxi obvodu kmene (6m). Tady na Coromandelu je ve 20.letech skoro vsechny vytezili - jdeme na turu ve stylu "Tak tady vsude staly...".

Z obdobi tezby se tu zachovalo par vychytavek - konske schody vytesane do skaly, sli jsme po nich asi hodinu, byly nekonecne.

Kauri parez u stezky, skutecne macek, jeden Eda na nej nestaci.

Problem meli, kterak ty ohromne kmeny dostavat z hor. Bud staveli Kauri Dam, prehrady a pak drevo plavili. Tady jsme v useku, kde meli na rece 180m vodopad, tedy odvoz resili zeleznici. Vyskoveho prevyseni se rozhodne nebali...
Fern tree - stromove kapradiny - tady nahradili puvodni floru. Jsou ale krasny.

Waihi - zlatokopecke mesto po ceste, o kterem si myslime ze zacatku svoje (na NZ ma skoro vsechno zlatokopeckou historii, ktera neni nijak zajimava). Jdeme se podivat k teto stavbe - je to objekt tezebni pumpy, ktery v 80.letech presunuli cca o 3oom z mista, kde ted zeje...


...tato dira. Je to dul Martha, 160m hluboka jama, ktera zivi cele mesto. Z kazde tuny vytezeneho materialu tu maji 3g zlata + stribra, pry nadprumerne vydatny zdroj...

Žádné komentáře: