pátek 20. února 2009

Cestou na Jiznu tocnu

Projizdime klasickou zelandskou krajinou - same farmy, spousty ovci, krav. Vychodni pobrezi ma tu smulu, ze mu vsechny deste berou hory na zapadu (Westcoast, kde porad prsi...), a tak jsme tu videli ty nejvychytanejsi systemy zavlazovani.Vubec vse je tu o farmareni - navstivili jsme par muzei, ktere trochu pripominaly sklady srotu nasich dedecku (Libecinu myslime)...

Tady je foto toho zachovalejsiho muzea. Same traktory, ctyrkolky, tahace, vozejky... Za jeden den jsme dali celkem 3 takova muzea - v poslednim me uz bral das...

Krasna zastavka - horska vesnice pod Mt.Cookem, 3745m.n.m. Prosli jsme co se dalo - tady jsme nastoupali blize k Mt.Cooku - to je ta hora za zamerovakem (jeste jsme byli porad daleko).

Dalsi den jdeme na track na chatu Mueller hut, ktera lezi mezi ledovcema ve vysce 1810m a z niz ti zdatnejsi podnikaji dalsi vypady do okoli. Tady hledime na ledovec pod nama v udoli.

Mueller hut - nedavno byla opravena, je moc pekna. Vylezli jsme na ni v den, kdy tu ficel vitr, ze to i s Edou lomcovalo. Uvadeli rychlost mezi 40-60km/hod.

Dojizdime na nejjiznejsi misto naseho okruhu - do Bluffu. Je to mestecko veskrze rybarske, jezdi odsud trajekty na Steward Island, ktery ale vypoustime. Pocasi nam nepreje. Po ceste objevujeme "hrbitov vraku" - pri odlivu jsou tu videt trosky lodi.

Stirling point - nejjiznejsi bod, 46stupnu jizni sirky. Blizkost Antarktidy je skutecne citit...

Žádné komentáře: