neděle 18. ledna 2009

Reky jizniho ostrova

Po navratu z jizniho ostrova ozivim nas blog nekolika fotkama z mistnich rek.

Reky jsou tu obecne na jiznim ostrove mene dostupne autem nez v Evrope, tak pokud se chcete dostat k vode musite si bud k ni dojit pesky, letet vrtulnikem a v lepsim pripade dojet autem po kamenite ceste.

Jedna z lepsich cest k rece Styx, asi po hodine pesi chuze po pohodlnem tracku, nejdrive po louce a nasledne mistni bushy se dostanete na nasedaci misto.

Za to na Crooked, vydapa cesta nasledovne, husta bush, bahna po kolena, cesta do kopce z kopce a kdyz dojdete na konec tak Vas pri cekani na zbytek vypravy pokousou mistni musky. Odplatou za hrozny pristup k rece je nadhedny kanon.

Asi nejpohodlnejsi pristup je vrtulnikem, ceny se pohybuji kolem 75 az 150 NZD za osobu podle velikosti skupiny a vzdalenosti kam clovek leti. Tady zrovna prileta Meda na mistni klasiku Arahuru na West Coastu.

Aby jsme si zavzpominali na zimu v Cechach, vyjeli jsme na jednu z ledovcovych rek Fox, ktera vyteka primo z cela ledovce, ze ktereho se uvolnuji male kry se kterymi pak spolecne jedete dolu.

Meda v hlavni pereji na Fox river

Perej "Air Mail" na Kakapotahi, krasny kanon asi se sedmi skoky, ktere se daji tezko prohlizet a je dobre mit na poprve sebou lokalniho znalce. Ostatni skoky z nazvy jako Mail Box, Postmans falls naznacovali dobry den na vode.

Whitcombe je dalsi z mistnich klasik na West Coast, ktera je doopravdy rekou se slusnym prutokem a ne zadnym potokem.

Na zaver naseho vyletu po rekach na jiznim ostorove spolecne s Dejvem a Medou se stavujeme na "Maruia fall", ktereho si uzivame pred cestou trajektem na sever.

Žádné komentáře: